Εισαγωγικές σημειώσεις για το γαλλικό κρασί. - Οι πιο σημαντικές οινοποιητικές περιοχές

Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια χώρα που έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια στη παραγωγή και εμφιάλωση ποιοτικών οίνων. Έχει μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, με μοναδικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερο κλίμα και έδαφος που όλα συνθέτουν ένα ξεχωριστό terroir. Με αυτά τα χαρακτηριστικά το Ελληνικό κρασί διακρίνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς και κατακτά μία ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια αγορά.

Η Γαλλία από την άλλη πλευρά διαθέτει μακρά και συναρπαστική κληρονομιά σε ό,τι αφορά την παραγωγή κρασιού. Η ιστορία, η εμπειρία και τα εξαιρετικά terroir έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση της γαλλικής φήμης για τους κλασικούς οίνους σαν την ηγέτιδα δύναμη στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα.

Οι Γάλλοι οινοποιοί συνεχίζουν σήμερα μια παράδοση αιώνων. Εκτιμάται ότι η Γαλλία διαθέτει περίπου 150.000 καλλιεργητές σταφυλιών, οι οποίοι παράγουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια γαλόνια κρασιού ετησίως. 

Στην ετικέτα των γαλλικών κρασιών μπαίνει πάντοτε η περιοχή παραγωγής τους και όχι το όνομα του σταφυλιού, Αυτό οφείλεται στο terroir, μια έννοια πολύ αγαπητή στη Γαλλία. Πρόκειται για το σύνολο παραγόντων που επηρεάζουν το αμπέλι, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του εδάφους, την κλίση και το υψόμετρο του αμπελώνα, τον προσανατολισμό του καθώς και το κλίμα και τον καιρό κ.α.

Υπάρχουν πολλές αναγνωρισμένες αμπελουργικές περιοχές στη Γαλλία, που εκτείνεται από βορρά προς νότο και ανατολικά προς δύση. 

Βουργουνδία

Εάν ακούσετε κάποιον γνώστη του κρασιού να σας μιλά για το «κόκκινο Βουργουνδίας», τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως αναφέρεται στο Pinot Noir. Εάν πάλι αναφερθεί στο «λευκό Βουργουνδίας», αυτό το κρασί δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο Chardonnay. 

Οι πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές στη Βουργουνδία είναι η Cote d’Or, η Cote Chalonnaise, η Macon. Σε αυτές θα βρείτε πιο προσιτά κρασιά αλλά και καλές προσφορές σε Pinot Noir. 

Τα κρασιά της Βουργουνδίας χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την ποιότητά τους. Η μικρότερη κατηγορία είναι τα τοπικά κρασιά που παράγονται από σταφύλια που προέρχονται οπουδήποτε στη Βουργουνδία (Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc, Cremant de Bourgogne). 

Μία κατηγορία πάνω βρίσκουμε τα κρασιά που προέρχονται από ένα συγκεκριμένο χωριό της Βουργουνδίας. Στη δεύτερη κατηγορία ποιότητας ανήκουν τα κρασιά που προέρχονται από εκλεκτούς αμπελώνες (premier cru) και τέλος, στην κορυφαία κατάταξη είναι τα πιο αριστοκρατικά κρασιά από εκλεκτούς αμπελώνες (grand cru).

Μπορντό 

Τα κρασιά του Μπορντό αποτελούνται σχεδόν πάντα από ένα χαρμάνι διαφορετικών αναλογιών. Το κόκκινο κρασί περιέχει Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Franc, και/ή Petit Verdot. Το κυρίαρχο σταφύλι στο χαρμάνι εξαρτάται πάντοτε από την περιοχή. Το Μπορντό χωρίζεται από τον ποταμό Ζιρόντ σε Αριστερή όχθη και  Δεξιά όχθη.

Στην αριστερή όχθη (Left Bank), στη δυτική πλευρά, βρίσκονται το Medoc και το Haut Medoc (βόρεια της πόλης του Μπορντό) και το Graves (νότια της πόλης). Τα διάσημα χωριά Saint Estephe, Pauillac, St. Julien και Margaux είναι όλα στο Haut Medoc. Στην περιοχή Graves στα νότια της πόλης βρίσκεται το Pessac-Leognan, έδρα του Chateau Haut-Brion.

Στα μείγματα για τα κρασιά στην αριστερή όχθη συνήθως έχουν ως κύρια ποικιλία το Cabernet Sauvignon, ενώ τα χαρμάνια από τη δεξιά όχθη-ανατολική πλευρά, η οποία περιλαμβάνει το St. Emilion και Pomerol - επικεντρώνονται περισσότερο στην ποικιλία Merlot.

Στο Μπορντό υπάρχει και μια περιοχή που ονομάζεται Entre Deux Mers, γνωστή για τα λευκά κρασιά που περιλαμβάνουν τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Semillon και Muscadelle.

Λίγηρας

Οι αμπελουργικές περιοχές κοντά στον ποταμό Λίγηρα χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine και The Central Vineyards.

Η Pays Nantais είναι γνωστή για το περίφημο Muscadet, λευκό κρασί που γίνεται από το σταφύλι Melon de Bourgogne. Αν δούμε την ένδειξη «Sur Lie» πάνω σε ένα καλό μπουκάλι Muscadet, σημαίνει ότι το κρασί έμεινε με τις οινολάσπες μετά τη ζύμωση, κάτι που του δίνει  μια κρεμώδη υφή και μια φρέσκια, αλμυρή αψάδα. 

Στις περιοχές Anjou-Saumur και Touraine, επικρατεί το λευκό σταφύλι Chenin Blanc και το κόκκινο Cabernet Franc. Η Central Vineyards είναι γνωστή κυρίως για το Sauvignon Blanc. Η ονομασία προέλευσης «Sancerre» είναι η πιο γνωστή και συχνά η πιο ακριβή. Ψάξτε επίσης για κρασιά με τις ονομασίες προέλευσης Menetou-Salon, Pouilly-Fumè , Reuilly και Quincy.

Καμπανία

Δεν λέγονται όλα τα αφρώδη κρασιά σαμπάνια, παρά μόνο αυτά που προέρχονται από την περιοχή Champagne (Καμπανία). Σε αυτή την περιοχή παράγονται και μη αφρώδεις οίνοι.

Αυτό που κάνει την σαμπάνια μοναδική, πέρα από την περιοχή όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια, είναι η μέθοδος Champenoise, γνωστή επίσης και ως παραδοσιακή μέθοδος.  Η μέθοδος αυτή είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα και αυτός είναι και ο λόγος που η σαμπάνια κοστίζει τόσο ακριβά.

Η περιοχή της Καμπανίας, όπου παράγεται η σαμπάνια, βρίσκεται βορειοανατολικά του Παρισιού και είναι η βορειότερη περιοχή με αμπελώνες στη Γαλλία, όπου επικρατούν οριακές πολλές φορές καιρικές συνθήκες.

Τρεις είναι οι βασικές ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της: Pinot Noir, Chardonnay και Pinot Meunier.«Σαμπάνια» επιτρέπεται να ονομάζεται μόνο ο οίνος που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας και βάσει συγκεκριμένης μεθόδου οινοποίησης (méthode Champenoise η traditional method).