Σχεδόν όλα τα καλύτερα κρασιά του κόσμου μπαίνουν στο βαρέλι σε κάποιο στάδιο πριν φτάσουν στο μπουκάλι. Εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το πώς η δρυς επηρεάζει τη γεύση, την ποιότητα και την τιμή των κρασιών που απολαμβάνετε.


1. Η δρυς προσθέτει γεύση.


Μπορείτε να καταλάβετε τη γεύση της δρυός στο κρασί σας. Η επιρροή του ξύλου είναι πιο έντονη όταν χρησιμοποιούνται μικρά βαρέλια, επειδή περισσότερο κρασί έρχεται σε επαφή με το ξύλο. Αυτοί είναι οι τύποι βαρελιών που βλέπετε όταν επισκέπτεστε τα οινοποιεία. Συνήθως έχουν περιεκτικότητα περίπου 225 λίτρα (60 γαλόνια), ή 25 κιβώτια κρασιού, αν και τα μεγέθη ποικίλλουν ελαφρά.



Η βελανιδιά παράγει πικάντικες γεύσεις - γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο (μπαχαρικά ξύλου), βανίλια. Τα βαρέλια κατασκευάζονται με την επεξεργασία ξύλινων σανίδων με φωτιά και οι οινοποιοί μπορούν να παραγγείλουν ελαφρά, μεσαία ή έντονα καψίματα του ξύλου για να τονίσουν τις γεύσεις. Η αμερικανική δρυς είναι μια διαφορετική ποικιλία από τη γαλλική, με διαφορετική δομή στο ξύλο, έτσι προσδίδει διαφορετικές γεύσεις, όπως καρύδα και άνηθο. Η ουγγρική δρυς είναι γνωστή για τα καρυκεύματα. Όλες αυτές οι γεύσεις είναι πιο εμφανείς φυσικά στα νέα βαρέλια.


Διαβάστε σχετικά: Τι σημαίνει ότι το κρασί μας έχει άρωμα καμμένου ξύλου;

2. Η δρυς προσθέτει δομή.


Τα βαρέλια δρυός έχουν ταννίνη, η οποία διοχετεύεται στο κρασί καθώς ωριμάζει. Τανίνη είναι αυτή η στυπτική αίσθηση στον ουρανίσκο σας που αφήνει το στόμα σας ξηρό και προκαλεί ένα απαλό ή πιο έντονο μούδιασμα στο μπροστινό μέρος του στόματος και των ούλων. Όταν ενσωματωθεί σωστά στο κρασί, η τανίνη γλιστράει πάνω στη γλώσσα σας, καθώς η γεύση εξασθενεί. Η τανίνη βοηθά το κρασί να αντέξει στην παλαίωση. Στρογγυλεύει με το χρόνο καθώς το κρασί μαλακώνει. Είναι πιο έντονη στα ερυθρά κρασιά, αλλά μπορείτε να νιώσετε τανίνες και σε μερικά λευκά κρασιά, ειδικά σε εκείνα που παλαιώνουν σε βαρέλια ή έχουν υποστεί ζύμωση με τις φλούδες τους. Οι φλούδες, οι σπόροι και οι μίσχοι προσθέτουν επίσης τανίνη στο κρασί, αλλά η επιρροή της δρυός είναι η πιο αισθητή.


Η συμβολή της δρυός στη δομή του κρασιού μπορεί να είναι πιο διακριτική από την ταννίνη. Οι οίνοι που έχουν υποστεί ζύμωση και ωρίμανση σε μεγαλύτερα βαρέλια ή δρύινα casks ωφελούνται από την περιορισμένη έκθεση στον αέρα καθώς παλαιώνουν. Και επειδή οι οινοπαραγωγοί δεν θέλουν πραγματικά τα κρασιά τους να έχουν γεύση δέντρου, χρησιμοποιούν παλαιότερα ή "ουδέτερα" βαρέλια για να προσθέσουν δομή χωρίς γεύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ακούσετε να συζητούν οι οινοπαραγωγοί πόσο από το μείγμα ήταν παλαιωμένο σε νέα ή μεγαλύτερα βαρέλια.


3. Η δρυς προσθέτει δομή.


Τα γαλλικά δρύινα βαρέλια, τα πιο δημοφιλή, κυμαίνονται σε τιμές από περίπου $ 900 έως πάνω από $ 3.000, ανάλογα με την ποιότητα και την επεξεργασία του ξύλου. Τα αμερικανικά δρύινα βαρέλια κοστίζουν περίπου 600 δολάρια. Αυτές οι τιμές ποικίλουν φυσικά και η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης κρασιού και η αύξηση του αριθμού των οινοποιείων τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές.


Η επιλογή βαρελιών είναι μεγάλη υπόθεση. Για ένα tasting βαρελιών, συγκρίνονται μερικές παρτίδες από το κρασί που παλαιώνει σε βαρέλια από διάφορα γαλλικά ξύλα. Οι διαφορές ήταν πάρα πολύ μικρές. Αλλά η επιλογή του κάθε βαρελιού θα επηρεάσει τελικά τη γεύση που θα έχουν οι μελλοντικές σοδειές και το πόσο θα παλαιώσουν. Θα επηρεάσει επίσης και το πόσο θα κοστίσει το κρασί.


Για παράδειγμα, ένα νέο βαρέλι που περιέχει 225 λίτρα. 25 κιβώτια ή 300 φιάλες κρασιού και κοστίζει 1.000 δολάρια θα προσθέσει περίπου 3.33 δολάρια στην τιμή ενός μπουκαλιού. Αυτή αυξάνεται καθώς το κρασί φτάνει μέσω του συστήματος διανομής σε εμάς.


Διαβάστε κι αυτό: Πως ξεκίνησε η παλαίωση κρασιού σε δρύινα βαρέλια;

4. Υπάρχουν εναλλακτικές στα δρύινα βαρέλια.


Οι οινοπαραγωγοί μπορούν να προσθέσουν γεύσεις βελανιδιάς χωρίς το κόστος των βαρελιών. Πχ, τα τσιπς από ξύλο βελανιδιάς μπορούν να προστεθούν σε κρασί που ωριμάζει  σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα Εκχύλισμα υγρής δρυός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα φτηνά chardonnay ή cabernet των πέντε ευρώ που αγοράζετε μπορεί να έχουν γεύση βαρελιού.


Το να προσθέτεις άρωμα στο κρασί με αυτόν τον τρόπο και να τροποποιείς τη γεύση είναι μια ολόκληρη τέχνη. Αλλά οι οινοποιοί χρησιμοποιούν αυτές τις εναλλακτικές επειδή οι καταναλωτές πιστεύουν ότι το κρασί πρέπει να έχει αυτή τη γεύση.  Δεν χρειάζεται να είναι έτσι, οπότε πρέπει να θυμόμαστε. . .


5. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη δρυ.


Υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα που βλέπει την δρυ ως πρόσθετο, κάτι αφύσικο για το κρασί. Οι δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα είναι σχετικά νέες στην αγορά του κρασιού και υπογραμμίζουν την φρεσκάδα πάνω από την πολυπλοκότητα. Στο Familia Zuccardi, για παράδειγμα, η δρυς έχει εξαλειφθεί από το νέο οινοποιείο της οικογένειας στην κοιλάδα Uco της επαρχίας Mendoza της Αργεντινής υπέρ συγκεκριμένων ζυμώσεων και αγγείων παλαίωσης που κατασκευάζονται από τοπικά υλικά. Οι αμφορείς του πηλού είναι η λατρεία των οινοποιών που προσπαθούν να προσαρμόσουν τις αρχαίες τεχνικές στο σύγχρονο ουρανίσκο.