Ερυθρός Ξηρός
Προέλευση Πιερία
Το Aglianico είναι μια ερυθρή ποικιλία που διαπρέπει στην Ιταλία, κυρίως στις περιοχές της Basilicata και της Campania. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η καταγωγή της είναι Ελληνική; To όνομά της προέρχεται από το λατινικό «vitis hellenica» που σημαίνει ελληνικό σταφύλι και μεταφέρθηκε στη νότια Ιταλία από Έλληνες αποίκους. Ετσι το Κτήμα Kitrvs ονόμασε αυτό το κόκκινο κρασί «Lost Hellanico», δηλώνοντας την ελληνική καταγωγή του.
Με μακράς διάρκειας εκχυλίσεις και μετά από 15μηνη παραμονή σε βαρέλια αμερικανικής δρυός με τακτικό battonage, το Aglianico είναι πλέον έτοιμο να γεμίσει τα ποτήρια μας με πλούσια αρώματα και γεύσεις απο ώριμο κεράσι, ώριμη φράουλα, αποξηραμένο δαμάσκηνο, βύσσινο, πιπέρι και κάρδαμο.
Βαθύ βυσσινί χρώμα εντυπωσιάζει στο ποτήρι. Μέτριο στο σώμα με έντονη οξύτητα.
Στη μύτη τα έντονα, πιπεράτα, γεμάτα πολυπλοκότητα αρώματά του εξελίσσονται όσο αναπνέει. Στο στόμα πλούσιο, με στιβαρές αλλά καλοδουλεμένες τανίνες και οξύτητα που χαρίζει νεύρο. Αποξηραμένο δαμάσκηνο και πιπέρι ξεχωρίζουν στο στόμα και παραμένουν εκεί στην πολύ καλής διάρκειας επίγευση.
Παλαιώνει γιά περισσότερα από 8 χρόνια