Η λέξη «Beaujolais» προσδιορίζει τη γεωγραφική προέλευση του κρασιού, μια οινική ζώνη στο νότιο τμήμα της Βουργουνδίας, στη Γαλλία. Η λέξη «nouveau» πρακτικά σημαίνει φρέσκο, χωρίς ωρίμανση ή παλαίωση, αλλά προσδιορίζει και τη μέθοδο παραγωγής με την οποία οι ρώγες των σταφυλιών τοποθετούνται αυτούσιες σε δεξαμενές και ζυμώνονται ολόκληρες, με αποτέλεσμα ένα  ανάλαφρο κρασί, με έντονα φρουτώδη γεύση. Το nouveau πίνεται δροσερό και η διάρκεια ζωής του είναι περίπου μέχρι το Πάσχα. Το Beaujolais nouveau προέρχεται από την ερυθρή ποικιλία Gamay, η καλλιέργεια της οποίας χρονολογείται απο την εποχή του  Μεσαίωνα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Παρότι η παράδοση κατανάλωσης φρέσκων κρασιών ξεκινά τον 19ο αιώνα, το 1951, κατ' εξαίρεση σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οινοπαραγωγοί του Beaujolais αποκτούν το δικαίωμα να διαθέσουν πρώτοι το κρασί τους στην αγορά τον Νοέμβριο. Για το γεγονός αυτό στήνονται γιορτές και πανηγύρια στην περιοχή και με το πέρασμα των χρόνων το «προϊόν Beaujolais nouveau» αποκτά εθνική ταυτότητα. Από το 1985 καθιερώνεται η εμφάνισή του κάθε 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου και κατακτά τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Υστερία πιάνει τους Ιάπωνες καταναλωτές, μια και η διαφορά ώρας τούς δίνει το προνόμιο να δοκιμάσουν πρώτοι τη νέα σοδειά!

Η ουσία είναι ότι είναι μια γιορτή του κρασιού που δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από καλή διάθεση για να το απολαύσουμε. Το 2022 τα beaujolais nouveau ανοίγονται την Πέμπτη 17/11. Οι τιμές ενός ποιοτικού beaujolais κυμααίνονται απο 9-15€. Το Beaujolais Nouveau που επιλέξαμε στην TopGreekWines.gr είναι των Vignerons De Bel-Air και το φετινό είναι απο τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων. Κοστίζει περίπου 10€ και εκτιμούμε ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι αρχές Δεκεμβρίου.