Το κόκκινο κρασί παράγοντας υγειούς γήρανσης
Το συστατικό του κόκκινου κρασιού μιμείται τα οιστρογόνα για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης
6 Απριλίου 2020
Ορισμένες διατροφικές ενώσεις όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται συνήθως στο κόκκινο κρασί, μπορούν να μιμηθούν τα οιστρογόνα για να ενεργοποιήσουν τις αντιγηραντικές πρωτεΐνες που ονομάζονται sirtuins, βρίσκει μια νέα μελέτη UCL.
Ορισμένες διατροφικές ενώσεις όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται συνήθως στο κόκκινο κρασί, μπορούν να μιμηθούν τα οιστρογόνα για να ενεργοποιήσουν τις αντιγηραντικές πρωτεΐνες που ονομάζονται sirtuins, βρίσκει μια νέα μελέτη UCL.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports , μπορεί να εξηγήσουν τον αντίκτυπο τόσο των σιρτουινών όσο και της ρεσβερατρόλης στην υγεία και τη γήρανση.
Η ρεσβερατρόλη μίμιζε μόνο τα οιστρογόνα σε χαμηλές δόσεις, αλλά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα σε υψηλές δόσεις, κάτι που μπορεί να προσδώσει εμπιστοσύνη στις προτάσεις ότι ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, αλλά όχι περισσότερο, μπορεί να υποστηρίξει την υγιή γήρανση.
Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Henry Bayele (UCL Structural & Molecular Biology) δήλωσε: «Υπήρξε ένα δεκαετίας ενδιαφέρον μεταξύ των ερευνητών για τους sirtuins, οι οποίοι σηματοδοτούν πρωτεΐνες που εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως η επισκευή του DNA και η μεταβολική ρύθμιση, καθώς και τα διατροφικά μόρια που ενεργοποιούν τους."
«Πολλές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να παρατείνουν την υγιή διάρκεια ζωής προλαμβάνοντας ή επιβραδύνοντας την έναρξη της νόσου. Αλλά η ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων ή διατροφικών παρεμβάσεων έχει απογοητευτεί από την έλλειψη κοινής κατανόησης του πώς ακριβώς λειτουργούν στα κύτταρα του σώματος. "
Ο Δρ Bayele διερεύνησε τις ενώσεις που ενεργοποιούν τη σιρτουίνη (STACs), συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης (που βρίσκεται στο δέρμα των σταφυλιών) και των ισοφλαβόνων (όπως η daidzein που υπάρχει σε όσπρια όπως η σόγια), αναλύοντας την εξαρτώμενη από τη σιρτουίνη έκφραση ενός γονιδίου που ανταποκρίνεται στα οιστρογόνα. καλλιέργειες ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων που υποβλήθηκαν σε αγωγή με διαφορετικούς τύπους των ενώσεων. Αυτή η μελέτη βασίζεται σε χαρτί του 2019 και από τον Δρ Bayele * που έδειξε ότι τα οιστρογόνα αύξησαν τη σηματοδότηση της σιρτουίνης μέσω των υποδοχέων οιστρογόνων.
Αν και αυτές οι ενώσεις θεωρήθηκαν προηγουμένως ότι αυξάνουν μόνο την καταλυτική δραστικότητα των σιρτουινών, διαπίστωσε ότι τα STAC, όπως η ρεσβερατρόλη, ενεργοποίησαν τη σηματοδότηση σιρτουίνης μέσω υποδοχέων οιστρογόνων μιμούμενοι την οιστραδιόλη, μία από τις τρεις κύριες ορμόνες οιστρογόνου.
Όμως, ενώ η ρεσβερατρόλη συμπεριφέρεται σαν οιστρογόνο σε χαμηλές δόσεις, ο Δρ Bayele διαπίστωσε ότι σε υψηλές συγκεντρώσεις, δρα σαν ένα αντιοιστρογόνο και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καταστέλλοντας τη σηματοδότηση του sirtuin. Ορισμένα STAC ήταν ακόμη καλύτερα από τα οιστρογόνα κατά την ενεργοποίηση της σηματοδότησης της σιρτουίνης, συμπεριλαμβανομένης της isoliquiritigenin, η οποία βρίσκεται στη γλυκόριζα.
Ενώ μερικοί μπορεί να θεωρούν το οιστρογόνο ως γυναικεία ορμόνη, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες το παράγουν. Συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες από την όρεξη έως την αναπαραγωγή και προστατεύει από πολλές από τις ασθένειες που μπορούν να βοηθήσουν επίσης οι sirtuins να αποτρέψουν, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η οστεοπόρωση, το μεταβολικό σύνδρομο, οι φλεγμονώδεις, οι νόσοι του Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις. Τα STAC όπως η ρεσβερατρόλη, την οποία λέει ο Δρ Bayele μπορούν να θεωρηθούν ως «οιστρογόνα των φυτών», μπορεί να είναι ευεργετικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, του ήπατος, των σκελετικών μυών και των οστών, εκτελώντας λειτουργίες που κανονικά θα ήταν η διατήρηση του οιστρογόνου.
«Οι τακτικές χαμηλές δόσεις ρεσβερατρόλης, όπως με μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν τα οφέλη του οιστρογόνου. Αυτό θα ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αισθάνονται αυτά τα οφέλη περισσότερο επειδή έχουν χαμηλότερα αποθέματα οιστρογόνων από τους άνδρες παρόμοιας ηλικίας », δήλωσε ο Δρ Bayele.
Λέει ότι καθώς η θεραπεία αντικατάστασης οιστρογόνων μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, τα STAC όπως η ρεσβερατρόλη και η isoliquiritigenin μπορεί να έχουν δυνατότητες ως εναλλακτικές θεραπείες για ορισμένες καταστάσεις που προστατεύουν τα οιστρογόνα. Γενικότερα, προτείνει ότι διατηρώντας ενεργά τα sirtuins, τα STACs μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης αρκετών μεταβολικών και σχετιζόμενων με τη γήρανση ασθενειών που συνήθως σχετίζονται με ανεπάρκεια οιστρογόνων.
«Για να είναι αποτελεσματική οποιαδήποτε θεραπεία, ο υποκείμενος μηχανισμός πρέπει να είναι καλά κατανοητός. Αυτό το άρθρο δείχνει πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα STAC και επομένως είναι καλό για τη χρήση τους ως υποκατάστατων οιστρογόνων, αν και αυτό μένει να δοκιμαστεί κλινικά », πρόσθεσε.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Charles Wolfson Charitable Trust.