Δυναμικό και ταυτόχρονα... σοφιστικέ! Γιατί η δύναμή του δεν του στερεί γοητεία και αισθησιασμό. Ο λόγος για το Ξινόμαυρο, το κρασί με τους φανατικούς «οπαδούς», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Είναι άλλωστε μαζί με το Ασύρτικο οι μόνες Ελληνικές ποικιλίες με μεγάλη διεθνή αναγνώριση.  

Το όνομά του προέρχεται από το ξινό και το μαύρο. Έχει μοναδικές επιδόσεις και προσφέρει μοναδικά ερυθρά, δυναμικά ροζέ, αρωματικά αφρώδη αλλά και αλλά και ιδιαίτερα λευκά σε οινοποίηση blanc de noir

Ποικιλία που συναντάται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, το Ξινόμαυρο πρωταγωνιστεί ή έχει δυναμική παρουσία στα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη, καθώς και στα ξηρά ήσυχα και αφρώδη κρασιά του Αμυνταίου (ΠΟΠ Αμύνταιο).

Το μυστικό του...

Το μυστικό του Ξινόμαυρου είναι η οξύτητά του και οι τανίνες, που - «ντυμένες» με πλούσιο σώμα – εκτοξεύουν τη γεύση του κρασιού στα ύψη! Ο χρόνος είναι ο μεγάλος φίλος του και το ξινόμαυρο θα σας ανταμείψει όταν ανοίξετε μία ξεχασμένη φιάλη,  για αρκετά χρόνια στο κελάρι σας.  

Πρόκειται για ένα απαιτητικό κρασί, το οποίο χρειάζεται το κατάλληλο terroir, αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και κατάλληλες καιρικές συνθήκες, για να ξεδιπλώσει το μεγαλείο του.

Στην περίπτωση των ερυθρών κρασιών, μια μακρόχρονη παλαίωση καταφέρνει να τιθασεύσει το χαρακτήρα του και να χαρίσει τα βελούδινα διακεκριμένα κρασιά για τα οποία το Ξινόμαυρο είναι παγκοσμίως γνωστό και άρρηκτα συνυφασμένο με συγκεκριμένες προελεύσεις, όπως ξινόμαυρο-Νάουσα, ξινόμαυρο-Αμύνταιο κ.ά.

Άλλες φορές πάλι, οι παραγωγοί επιλέγουν την πρόσμειξή του με ηπιότερες ποικιλίες, όπως κάποιες ξένες ή και τις ελληνικές σταυρωτό και κρασάτο (ΠΟΠ Ραψάνη) και νεγκόσκα (ΠΟΠ Γουμένισσα), ώστε να κάνουν τα κρασιά του πιο προσιτά στη νεότητά τους.

Αρμονικοί συνδυασμοί

Από κρεατικά, το Ξινόμαυρο ταιριάζει άψογα με πικάντικα αλλαντικά και λουκάνικα, κοκκινιστά κρέατα, στιφάδο, χοιρινά με πικάντικες σάλτσες, μυρωδάτο κυνήγι και γεμιστή χήνα.

Μπορεί όμως να συνδυαστεί και με διάφορα τυριά, όπως κατσικίσια, μπράτσο και ώριμη γραβιέρα τις κρύες χειμωνιάτικες νύκτες.

Αγαπάει όμως και τα ζυμαρικά κάνοντας την τέλεια παρέα σε ένα πιάτο σπαγγέτι ναπολιτέν ή σε ριζότο με άγρια μανιτάρια.