Η πανδημία του κορονοϊού «χτύπησε» για τα καλά την παγκόσμια οικονομία, που θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ορθοποδήσει ξανά, όταν ο εφιάλτης του Covid-19 θα αποτελεί παρελθόν. Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική πτώση και στον κλάδο του κρασιού. Όπως είναι φυσικό, τις «πληγές» του μετρά και το ελληνικό κρασί, που ωστόσο γνωρίζει και φέτος ουκ ολίγες διεθνείς διακρίσεις.

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και τον κλάδο του κρασιού   

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IWSR, εταιρίας η οποία αναλύει όλα τα τελευταία trends στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο, τις οποίες παρουσίασε ο  Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (International Organization of Vine and Wine), υπολογίζεται πως η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 9%, ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και στο 15%.

Στο ίδιο καζάνι «βράζουν» και οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν μια χρονιά που έχει σημαδευτεί από δύο lockdowns, τα οποία προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα στην κατανάλωση οίνου.

Παρ' όλα αυτά, το ελληνικό κρασί εξακολουθεί να έχει ανοδική πορεία στην παγκόσμια αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες του περασμένου Μαρτίου, οι πωλήσεις λιανικής στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση 15%, ωστόσο την ίδια χρονική περίοδο υπήρξε αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό (περισσότερο στην Ευρώπη) από 10% έως 30%.

Μεγάλες διακρίσεις για τα ελληνικά οινοποιεία σε διεθνείς διαγωνισμούς 

Πρόσφατα, η οινοποιία Μπουτάρη κατάφερε να λάβει τη σπουδαιότερη διάκριση – ανάμεσα στις πολλές τα τελευταία 33 χρόνια - καθώς κέρδισε μια θέση ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες παγκοσμίως, σύμφωνα με το αμερικανικό κλασικό περιοδικό «Wine & Spirits».

Μια διάκριση που προκύπτει μέσα από μια σειρά τυφλών γευστικών δοκιμών των κρασιών Boutari, που προμηθεύονται από την αγορά των ΗΠΑ οι δημοσιογράφοι και κριτικοί του περιοδικού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η οινοποιία Μπουτάρη κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο «Οινοποιείο της Χρονιάς» για το 2020, πετυχαίνοντας να είναι το μοναδικό ελληνικό οινοποιείο που εκπροσωπεί την χώρα μας στην 6άδα του παγκόσμιου οινικού χάρτη και να σταθεί επάξια δίπλα σε οινοποιεια όπως τα Penfolds (Αυστραλία), Concha y Toro (Χιλή), Chateau Ste. Michelle (USA), Antinori (Ιταλία) και Ridge (Καλιφόρνια).

Τα κρασιά Boutari που ξεχώρισαν είναι τα εξής:

Grande Reserve Naoussa Boutari 2013 | 94 βαθμούς

Επετειακή Νάουσσα Μπουτάρη 2017 | 92 βαθμούς

Σαντορίνη Μπουτάρη 2019 | 90 βαθμούς

Ακόμη ένα οινοποιείο από την βόρεια Ελλάδα το Kτήμα Κελεσίδη διακρίθηκε με το κορυφαίο του ερυθρό κρασί, το Μέρχαλι, κερδίζοντας το χρυσό βραβείο σε μεγάλο διαγωνισμό σε Γαλλία και Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, το Ξινόμαυρο Νάουσα Μέρχαλι 2015 του Κτήματος Κελεσίδη, από το Γιαννακοχώρι Νάουσας, πήρε το χρυσό μετάλλιο στον Βαλκανικό διαγωνισμό «Balkan Wine Festival 2020».

                                                                                

                              Μέρχαλι Κελεσίδη Ξινόμαυρο Βιολογικό Ερυθρό                Grande Reserve Μπουτάρη 2013 Ξινόμαυρο Ερυθρό

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το διήμερο 17-19 Σεπτεμβρίου, στον πιο διάσημο χώρο στη Σόφια, το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού και συμμετείχαν περισσότερα από 100 οινοποιία από τις Βαλκανικές χώρες.

Η αγορά των Χριστουγέννων

Με δεδομένη την πτώση των πωλήσεων των ελληνικών κρασιών στην εγχώρια αγορά, πλέον οι Έλληνες οινοποιοί βασίζονται στην αγορά των Χριστουγέννων. Μάλιστα, οι περισσότερες ελπίδες στρέφονται στα επαγγελματικά δώρα, τα οποία γίνονται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.