Φέτος, τα Χριστούγεννα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα είναι πολύ διαφορετικά από τα άλλα. Οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων που μπορούν να μαζευτούν στα σπίτια, μας αφήνει μακριά από αγαπημένους ανθρώπους.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και φέτος να προσθέσουμε ποιότητα και φινέτσα στα εορταστικά μας τραπέζια! Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Να αγοράσουμε μία σαμπάνια ή έναν αφρώδη οίνο; Προτού αποφασίσετε, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ποιες ακριβώς είναι οι διαφορές.

Η σαμπάνια

Και τα δύο είναι ανθρακούχοι οίνοι, που περιέχουν φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, η σαμπάνια είναι ονομασία προέλευσης, αφού πρόκειται για κρασί που προέρχεται από τη γαλλική περιοχή της Καμπανίας. Η συγκεκριμένη ονομασία έχει συνδεθεί άμεσα με την μακρόχρονη παράδοση και την υψηλή ποιότητα στην οινοποιία.

Οι σαμπάνιες που παρασκευάζονται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, πέρα από την αρχική διαδικασία ζύμωσης στη δεξαμενή, περνούν και από μία δεύτερη διαδικασία, που ονομάζεται Methode Champenoise όπου το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργείται κατά τη δευτερογενή ζύμωση μέσα στη φιάλη. Μάλιστα, οι σαμπάνιες που κοστίζουν πιο ακριβά ωριμάζουν για αρκετό χρόνο, σε μεμονωμένες φιάλες, προτού ανοιχτούν.

Οι αφρώδεις οίνοι

Η παραδοσιακή μέθοδος Methode Champenoise εφαρμόζεται και εκτός Γαλλίας, για παράδειγμα στην Ιταλία, τις ΗΠΑ, ακόμη και στην Ελλάδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα, ακόμα και αν είναι υψηλής ποιότητας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαμπάνια αλλά αποκαλείται και πάλι «αφρώδης οίνος».

Για παράδειγμα, οι Ελληνικοί Αφρώδεις οίνοι του οινοποιείου Τσέλεπου στην Αρκαδία της ετικέτας Amalia Brut ή του Καρανίκα στη Β. Ελλάδα, παρότι παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, δεν θα πρέπει να αποκαλούνται σαμπάνιες αλλά αφρώδεις οίνοι.

Αντίστοιχα έχουμε ως το γνωστό σε όλους μας Prosecco είναι αφρώδες κρασί που κατάγεται από την περιοχή Veneto της βορειοανατολικής Ιταλίας όπως και πολλοί Ελληνικοί αφρώδεις οίνοι, δεν παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο αλλά αυτό που αποκαλούμε μέθοδο κλειστής δεξαμενής.

Το Prosecco παράγεται κυρίως από σταφύλια Prosecco ή glera, ενώ η δεύτερη ζύμωσή του γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με μέθοδο που είναι γνωστή ως Charmat Method.

Φυσικά, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες οινοποιοί παράγουν πολλά και ποιοτικά αφρώδη κρασιά με αυτή τη μέθοδο. Οπότε, αυτές τις γιορτές, ίσως η καλύτερη επιλογή θα ήταν να επιλέξετε ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου από τον τόπο μας!